Primark Rotterdam

Primark

Primark Rotterdam

This fit-out for Primark was their 3rd Store in Rotterdam and one of the world's largest Primark buildings. The store was over 5 floors, including a basement and was constructed over a high rise apartment block. The 2nd floor was left to shell and core standard, ready to be sub-let to a multinational firm.

Challenges

The site is a prime city centre location,  with existing trams located next to the entrance. A high rise residential apartment block adjoined the Primark  building. The challenge was to ensure the plant was suitably acoustically rated due to the proximity of the apartments and plant lifts coordinated with the trams.

Successes

The project was a huge success with the client heaping praise on the design team. Due to COVID and travel restrictions we carried out all site visits and meetings remotely using Matterport software and MS Teams (respectively) making the project a success.

Metec Solutions

Assisted to select low noise Air Handling Units and opted for a dry air cooler solution to ensure we achieved the stringent noise requirements at the boundary wall. Metec also assisted with the permit application to assist with the plant lifts due to the close proximity of the live trams.

Electrical Services

  • Dedicated Dual MV Supplies and associated Transformers.
  • 650kVA Backup Generator Installation.
  • Dual 8kVA UPS installation for Critical Services
  • Extensive High Density Track Lighting Design.
  • Feature Retail Window Display Lighting Design in key areas on Street Scape’s.
  • Hybrid IP CCTV System Design
  • Dual Telecoms Infrastructure to support Regional Office Requirements

Mechanical Services

  • Designed to ‘Enhanced’ Store requirement (one below a ‘Flagship’)
  • District Heating via Eneco (Utilities Company)
  • Water cooled chiller(internal) and dry air coolers (external) to provide chilled water to cool the store. Maximising energy efficiency whilst limiting the sound emissions.
  • Fresh air for occupants has been provided through efficient AHUs with recirculation units located in the basement serving the Ground Floor.
  • All external plant sized to meet stringent noise levels due to proximity of neighbouring residential properties
  • Sprinkler system designed in accordance with NFPA 13
  • Energy metering and monitoring system has been installed (Commissioning TBC)

Project Details

Client

Size

185,000 sq. ft.

Duration

Design Team

PM – COAN PM

Architects - JCA

QS – Linesight

Main Contractor – Akor

Contractors

Mechanical - Lynskey

Electrical – Premier Electrics

Sprinkler - Mercury

Green circleBernard Denver photo
We're here to help you out.
Get in touch